
Zoals mycelium in het bos voedingsstoffen en informatie uitwisselt in een slim peer-to-peer systeem, verbindt energiedata functionaliteiten en maakt het een gebalanceerd energiesysteem. Om dat te laten werken, moet je weten wie je nodig hebt en waar je moet zijn.
energie.data helpt je verder met jouw vragen over energiedata.
Wij versterken het energiedata ecosysteem dat de energietransitie naar een hoger plan tilt door:
- het verbinden van vraag en aanbod van energiedata zodat partijen elkaar makkelijker kunnen vinden en samenwerken.
- het ontwikkelen van een gedeelde taal en begrip zodat alle partijen dezelfde taal spreken en elkaar beter begrijpen.
- het delen van kennis en inzicht over de mogelijkheden en beperkingen rondom het delen van energiedata, met speciale aandacht voor de implicaties van de nieuwe Energiewet en Europese wetgeving.
- Binnen de gemeenschap hanteren we het principe van No Wrong Door. Omdat er niet 1 loket bestaat waar je terecht kunt met al je vragen, verwijzen we je door wanneer de vraag aan het verkeerde loket wordt gesteld. Van het kastje naar het juiste kastje.
Op 18 juni 2024 hebben het MFF, BAS en Topsector Energie programma Digitalisering een missie ondertekend waarin zij deze doelen uitspreken
Vervolgens hebben zij op 15 oktober het eerste energie.data festival georganiseerd, samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het Ministerie van Kllimaat en Groene Groei en Programma VIVET.
Het succes van deze eerste editie vormt de ambitie voor een vervolging. In 2025 zullen we verder ingaan op concrete use-cases en de ontwikkeling van het energiedata-ecosysteem. De energie die op 15 oktober is vrijgekomen heeft duidelijk gemaakt dat de behoefte aan samenwerking en datadeling groot is. Daarom nodigen we alle betrokkenen uit om samen vervolgstappen te zetten en dit initiatief verder te ontwikkelen.